6.4

Social Media

Social media zijn bijna niet meer uit ons leven weg te denken. Mensen kunnen er verhalen, kennis en ervaringen delen. Zo bereikt u op korte termijn een relatief groot publiek. Via social media kunt u ook wervingsstrategieën voor vrijwilligers uitzetten en uw successen delen. Social media hebben echter ook zo hun gevaren.Social Media Strategie

In uw PR-plan heeft u beschreven hoe u het contact met uw leden en doelgroepen wilt onderhouden. Voor succesvolle PR is het altijd goed om meerdere kanalen tegelijk te gebruiken. Een social media strategie ligt dan ook in het verlengde van uw PR-strategie en neemt u idealiter op in uw PR-plan.

Lees in dit stappenplan hoe u een social media strategie kan opzetten.


Vrijwilligers werven via social media
De social media strategie kunt u gebruiken voor allerlei doeleinden. Sponsors vinden, een nieuwe dienst introduceren, een evenement aankondigen, de opening van een nieuw gebouw bekend maken, etc. Uiteraard kunt u social media ook inzetten voor het werven van vrijwilligers. Wist u dat inmiddels meer dan de helft van de Nederlanders actief is op Facebook, Twitter en LinkedIn? Hier zitten zeker ook mensen bij die zich voor uw organisatie of goede doel willen inzetten.

U vindt hier een 10 stappenplan voor het werven van vrijwilligers via social media.

Facebook
Facebook is erg populair en de kans is heel groot dat uw (toekomstige) vrijwilligers, leden, partners, sponsors er ook op zitten. Met een gedegen social media strategie komt u al een heel eind, maar ieder medium heeft zo zijn voor- en nadelen.

Neem bij het gebruik van Facebook dan ook deze tips in acht.


U vindt hier een folder met 41 tips voor een contentstrategie op Facebook.


LinkedIn
In tegenstelling tot Facebook is LinkedIn een professioneel online netwerk. Content op LinkedIn gaat over nieuws over uw organisatie of is van deskundige aard. Het aankondigen van een nieuwe vrijwilliger is leuk voor Facebook, maar uw partners zullen daar op LinkedIn weinig boodschap aan hebben. Toch kan LinkedIn van groot belang zijn bij de positionering van uw organisatie. De voordelen van een goed ingerichte LinkedIn organisatiepagina zijn betrokken volgers bij uw organisatie, updates en evenementen. Zeker als u regelmatig iets plaatst.

Neem bij het gebruik van LinkedIn dan ook deze tips in acht.


Twitter
Twitter kan een succesvol medium zijn voor het uitbreiden van uw netwerk, het delen van content en het attenderen op nieuws. Vraag u wel steeds af wie u wilt bereiken en waarom.


Neem bij het gebruik van Twitter dan ook deze tips in acht.


Geraadpleegde bronnen
Bekijk hier de geraadpleegde bronnen