6.4

Sociale media

Sociale media zijn bijna niet meer uit ons leven weg te denken. Iedereen kan er verhalen, kennis en ervaringen delen. Zo bereikt ook u op korte termijn een relatief groot publiek. Via sociale media kunt u bijvoorbeeld wervingsstrategieën voor vrijwilligers uitzetten en uw successen delen. Sociale media hebben echter ook zo hun gevaren.


Sociale-mediastrategie
In uw pr-plan heeft u beschreven hoe u het contact met uw leden en doelgroepen wilt onderhouden. Voor succesvolle public relations is het altijd goed om meerdere kanalen te gebruiken. Een sociale-mediastrategie ligt dan ook in het verlengde van uw pr-strategie. U neemt deze idealiter op in uw pr-plan.

Lees in dit stappenplan hoe u een social-mediastrategie kunt opzetten.


Vrijwilligers werven via social media
Uw social-mediastrategie kan dienen voor allerlei doeleinden: sponsors vinden, een nieuwe dienst introduceren, een evenement aankondigen, de opening van een nieuw gebouw bekendmaken, etc. Uiteraard kunt u social media ook inzetten voor het werven van vrijwilligers. Wist u dat inmiddels meer dan de helft van de Nederlanders actief is op Facebook, Twitter en LinkedIn? Hier zijn zeker ook mensen onder die zich voor uw organisatie of goede doel willen inzetten.

U vindt hier een tienstappenplan voor het werven van vrijwilligers via sociale media.

Facebook
Facebook is erg populair en de kans is heel groot dat uw (toekomstige) vrijwilligers, leden, partners of sponsors er ook op zitten. Met een gedegen sociale-mediastrategie komt u al een heel eind, maar elk medium heeft wel zijn voor- en nadelen.

Neem bij het gebruik van Facebook dan ook deze tips in acht.


U vindt hier een folder met 41 tips voor een contentstrategie op Facebook.


LinkedIn
In tegenstelling tot Facebook is LinkedIn een professioneel online netwerk. Content op LinkedIn bevat relevant nieuws voor professionals, over uw organisatie of over de onderwerpen waarmee u zich bezighoudt. Een nieuwe vrijwilliger aankondigen is leuk voor Facebook, maar uw partners zullen daar op LinkedIn weinig boodschap aan hebben. LinkedIn kan wel van groot belang zijn bij de positionering van uw organisatie. Een goed ingerichte organisatiepagina op LinkedIn levert betrokken volgers van uw organisatie, updates en evenementen op, zeker als u regelmatig een bericht plaatst.

Neem bij het gebruik van LinkedIn dan ook deze tips in acht.


Twitter
Twitter kan een succesvol medium zijn voor het uitbreiden van uw netwerk, het delen van content en het attenderen op nieuws. Vraag u wel steeds af wie u wilt bereiken en waarom.

Neem bij het gebruik van Twitter dan ook deze tips in acht.


Geraadpleegde bronnen
Bekijk hier de geraadpleegde bronnen.