6.2

Huisstijl

De doelstellingen van uw organisatie staan voorop. Daarom is het waard te bedenken hoe u uw organisatie presenteert aan de buitenwereld. Wat is uw huisstijl? Hoe herkenbaarder u bent, hoe groter de kans dat mensen willen meedoen of u willen ondersteunen.


Lees in deze folder over de vele voordelen van het gebruik van een huisstijl.


Logo
Een logo is het onderdeel van uw huisstijl, dat het meest in het oog springt. Het is tevens het visuele herkenningsteken van uw organisatie. Daarom is het belangrijk goed na te denken over het ontwerp ervan. Probeer het tegelijkertijd bovendien in een breder verband te zien. Een losstaand logo zonder binding met uw huisstijl komt in feite neer op een stempeltje. Daarmee gebruikt u maar een klein deel van de visuele uitdrukkingsmogelijkheden.

Bekijk hier tips die u kunnen helpen bij het kiezen van een geschikt logo.


Hier vindt u een handige checklist voor het kiezen van een logo.


Typografie
Een bewust gekozen lettertype roept een emotionele reactie op: vertrouwenwekkend, serieus, frivool, vriendelijk, uitnodigend, klassiek. Typografie is dan ook een essentieel onderdeel van de huisstijl, waarmee u een krachtig statement maakt. In een wereld die vol is van ‘global branding’ kan een eigen lettertype een uiterst efficiënte tool zijn om een unieke identiteit mee te creëren. Het effect van een lettertype is voor het ongetrainde oog wellicht subtiel, maar het resultaat is zeer krachtig. Maak daarom een weloverwogen keuze. Wat past bij u? Wat wilt u uitstralen?

Op deze website kunt u kiezen uit duizenden gratis te downloaden lettertypes.

Kleur
Kleur is heel persoonlijk en heeft raakvlakken met allerlei psychologische aspecten. De betekenis van kleuren is voor een deel zelfs universeel. Rood wordt bijvoorbeeld vaak geassocieerd met gevaar, liefde en oorlog. En blauw staat voor waarheid, helderheid, waardigheid, status en macht. Voor uw huisstijl is het kleurenpalet dus heel belangrijk. Probeer een uitgebalanceerd kleurenpalet te ontwikkelen en dit te verbinden met uw doelgroep en doelstelling.

Vorm
De vormentaal is onderdeel van de visuele uitstraling en bepaalt vaak de 'scherpte' en/of 'warmte' in een identiteit. Is een merk hard of zacht? Is het voor mannen of vrouwen? De vormen kunnen elementen van het logo zijn of een aanvulling daarop. Door deze vormen goed op elkaar af te stemmen, wordt de identiteit compleet en breed inzetbaar.


Visuals

Visuals zijn de beeldende elementen in uw uitingen - illustraties, pictogrammen en foto's. Deze kunnen zeer illustratief of suggestief zijn, maar ook direct en informatief. Een keuze voor foto's met vrolijke mensen in de natuur of voor 'harde' industriële gebouwen is zeer bepalend voor de uitstraling van uw organisatie. Bij de keuze van de visuals moet u letten op het gekozen kleurenpalet. Als de visuals bij uw huisstijl passen, ontstaat er een consistent en herkenbaar beeld.

Taal
Welke taal spreekt uw organisatie? Dan hebben we het niet over Nederlands of Engels, maar over de tone of voice en het gebruikte jargon. Oftewel: de manier waarop u uw leden of doelgroep(en) aanspreekt. Denk hierbij aan het volgende:

  • Wat is hun opleidingsniveau?
  • Wat is hun leeftijd?
  • Hoe willen zij aangesproken worden?
  • Waar worden zij enthousiast van?
  • Welk taalgebruik vinden zij prettig?


Let erop dat u niet iedereen op dezelfde manier aanspreekt. Voor communicatie met vrijwilligers is een andere ‘taal’ geëigend dan voor communicatie met de gemeente of een mogelijke sponsor.Geraadpleegde bronnen
Bekijk hier de geraadpleegde bronnen.